Zweden

Comments Off on Zweden

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAWanneer men aan de Zweedse cultuur denkt komen de woorden Pippi Langkous, Zweedse balletjes en Ikea waarschijnlijk het eerst naar boven. Maar de Zweedse cultuur is veelzijdiger dan dat. Zweden is bijvoorbeeld wereldberoemd om haar traditionele handwerk en is veelgeprezen om haar typische, creatieve designindustrie. Voornamelijk Zuid Zweden, met de sprookjesachtige vergezichten, trekt veel artiesten en kunstenaars aan en hier zijn dan ook talloze galerieën en designwinkels te vinden.

Door de vele historische bezienswaardigheden in Västergötland wordt dit landschap veelal ‘de wieg van Zweden’ genoemd.

 

Op gastronomisch gebied heeft Zweden de laatste jaren een revolutie ondergaan. De Zweedse keuken heeft haar deuren geopend voor invloeden vanuit de rest van de wereld. In combinatie met traditionele gerechten en hoogwaardige natuurlijke ingrediënten waarbij de verse vis de boventoon voert, geniet zij tegenwoordig internationale faam. Het resultaat is dat er, met name in de Zuidelijke regionen van het land, heerlijk kan worden getafeld. Niet alleen in de steden, ook op het platteland.

jumping out from water salmon

 

Zweden is bij uitstek het land om de wisselende seizoenen te ervaren. Het begin van elk nieuw seizoen wordt door de Zweden dan ook met een traditioneel feest ingeluid. Midzomerdag (Midsommaren) in juni, wanneer de komst van de zomer wordt gevierd, is zonder twijfel de bekendste. Overal in het land wordt op deze dag de meiboom opgezet, een lange paal met een driehoek en twee ringen in de top. Het geheel wordt versierd met bladeren, bloemen, linten en kransen. De hele bevolking danst en zingt rond de meiboom en geniet van een traditioneel Zweedse maaltijd met aardappelen en haring.

 

 

De Zweedse taal

 

Zweeds is een taal die door iets meer dan 10 miljoen mensen wordt gesproken. De meeste sprekers van het Zweeds wonen uiteraard in Zweden. In Finland spreekt een minderheid Zweeds.

Zowel Zweeds als Nederlands behoren tot de Germaanse talen en er zijn daardoor veel overeenkomsten te zien. Dit geldt voor de woordenschat maar ook een beetje voor de grammatica.

Een belangrijk onderdeel van het leren van de Zweedse taal is de uitspraak. Er zijn andere klanken in het Zweeds dan in andere Europeese talen en het is daarom belangrijk om veel te luisteren en veel te ‘durven’ praten. Ook is de melodie en intonatie anders.

De combinatie van verschillen in toonhoogte en klemtoon zorgt voor verschillen in betekenis tussen de lettergrepen en voor de muzikale klanken, die zo kenmerkend zijn voor het ‘zangerige’ Zweeds.