Noorwegen

Comments Off on Noorwegen

 

Northern Lights (Aurora Borealis) reflected across fjordsNoorwegen staat vooral bekend om haar hoge bergen en diepe fjorden, de middernachtzon en het noorderlicht. En het staat bekend als een land waar  alles  verschrikkelijk duur is. Verder is Noorwegen ook bekend om de vikingen, de Nobel vredesprijs, de componist Edward Grieg, de poolvaarders Nansen en Amundsen, lekkere vis en, natuurlijk, olie!

Naast de olie-en aardgas sector en de visserij, zijn elektriciteitswinning door middel van waterkracht, scheepvaart, handel en toerisme belangrijke industriën van Noorwegen.

Noorwegen wordt jaar na jaar door de VN uitgeroepen tot het beste land om in te wonen, gebaseerd op welvaart, werk, economie en levensstandaard. Het is een van de meest geëmancipeerde landen ter wereld (alleen door Zweden verslagen), dus men heft vrouwenrechten hoog in het vaandel. In Noorwegen gelooft men in gelijke kansen voor iedereen. De samenleving is gebouwd op gelijkheid en respect voor elkaar.

Noorwegen is een van de weinige landen in Europa dat, tot dusverre, geen last heft van de economische crisis, sterker nog, de economie blijft er groeien, de werkeloosheid is laag, de mensen leven goed en hebben weinig geldzorgen.

Grovfjord 5

 

De Noorse taalfile0002005717786

Noorwegen heeft officieel twee talen, namelijk Bokmål (boekentaal – gebruikt door ongeveer 70 % van de bevolking) en Nynorsk (Nieuwnoors – gebruikt door ongeveer 30 % van de bevolking). Maar let op: Bokmål en Nynorsk zijn allebei schrijftalen!

 In Noorwegen is de dialect-situatie een beetje anders dan in Nederland, in die zin dat alle Noren een dialect spreken! Sommige dialecten liggen tamelijk dicht bij Bokmål, anderen liggen dichter bij Nieuwnoors. De meeste dialecten zijn toch en mengsel van alletwee, afgewisseld met plaatselijke eigenaardigheden. Zo hebben zij b.v. in Noorwegen minstens 7 vormen van het eerste persoonlijke voornaamwoord “ik” (jeg, eg, ae, aeg, i ,ei, je), veel verschillende grammaticale uitgangen en grote verschillen in toonhoogte en klemtoon. De meeste mensen volgen lessen in Bokmål, maar indien wenselijk geef ik ook les in het nieuw-noors en in dialectleer.