Denemarken

Comments Off on Denemarken

Velen denken aan meubeldesign en architectuur wanneer zij aan de Deense lifestyle en cultuur denken, hoewel Denemarken tegenwoordig even bekend is om eten, film en sport. ‘s Werelds beste restaurant “Noma” heeft een compleet nieuwe manier van koken geïntroduceerd met New Nordic Cuisine. Filmmakers zoals Lars von Trier en Susanne Bier hebben een veelvoud aan internationale prijzen gewonnen en een van de beste tennisspeelsters van de wereld, Caroline Wozniaci, is Deens. Denemarken staat ook bekend om haar focus op duurzaamheid, fietsen en om het gelukkigste land ter wereld te zijn.

 

Copenhagen, Nyhavn

Wat kenmerkt de Denen als volk?

In Noorwegen en Zweden kent men de Denen als relaxte, gezellige levensgenieters. Men ziet in hen de zuidelijke versie van de Scandinaviërs.

Buitenlanders woonachtig in Denemarken beschrijven hen vaak als open, maar in de wintermaanden wat terughoudend. De Denen kennen het woord “hygge” dat qua betekenis overeenkomt met het Nederlandse woord “gezellig”.  Denen hechten veel waarde aan het doorbrengen van tijd met geliefden en roemen zich om hun gevoel voor humor.

 

 

Autumn landscape in DenmarkDe Deense taal

Het Deens is een erg creative taal. Het is gemakkelijk nieuwe woorden te vormen – en Denen doen dit graag! Verder maken Denen graag gebruik van metaphoren.

Een snelle uitbreiding van de woordenschat is nuttig – en omdat zowel Deens als Nederlands een Germaanse taal is, zal dat over het algemeen niet te veel moeite kosten. Er zijn behoorlijk veel overeenkomsten, maar ook  veel ‘valse vrienden’ (gelijke woorden met verschillende betekenissen), en natuurlijk woorden die gewoon heel anders zijn.

 

De Deense grammatica is relatief simpel voor sprekers van andere Germaanse talen. De vervoeging van werkwoorden is  hetzelfde voor alle personen, en het Deens kent net zoals het Nederlands een omgekeerde woordvolgorde in vraagzinnen. Een van de belangrijkste verschillen is dat het Deens, zoals ook de andere scandinavische talen, aanhechting van het bepaald lidwoord gebruikt, dus ‘et hus’ wordt ‘huset’ (een huis – het huis).

 

Wat wel enige moeite kan veroorzaken zijn de klanken, die vaak heel anders zijn dan in het Nederlands. Deens staat bekend als een van de weinige Indo-Europese talen met een (gedeeltelijke) glottislag. De Deense variant daarvan wordt ook soms ‘stoot’ benoemd. Deze stoot is erg belangrijk om een betekenisonderscheid te kunnen maken van veel woorden in het Deens. Ook is er in het Deens een tendens delen van een woord niet uit te spreken, hierdoor kan men een verschil ervaren tussen schriftelijk en mondeling taalgebruik.

Spreken, luisteren en het oefenen van uitspraak zijn belangrijke onderdelen van een cursus Deens.