De docente

Comments Off on De docente

000005-kopi 2

 

Ik ben Elisabeth. Ik kom uit Grovfjord in Noord-Noorwegen; een mooi, klein dorpje met middernachtzon en noorderlicht:

 

Grovfjord 7

Grovfjord 11

Ik woon inmiddels al 18 jaar in Nederland. Oorspronkelijk voor studies hier naartoe gekomen, maar ben blijven plakken…Ik geef les in de noorse taal sinds 2003. Ik heb, naast les geven vanuit mijn eigen praktijk, noorse cursussen verzorgd voor de noorse kerk in Rotterdam, het volksuniversiteit van den Haag en een reeks grote en kleine talencentra rondom het land (Academisch Talencentrum, Linguarama, Elycio Talen, NIOW, Language Partners en meer). Ik heb ook gewerkt met vertalingen van verschillende vakteksten en heb vaker geassisteerd bij de nederlandse omroep, voor vertalingen van o.a. ondertiteling van tv-programma’s, en tolkdiensten verricht.

Ik geloof dat ik iedereen wel noors kan leren! Maar nederlandssprekers hebben wel een grote voordeel: Noors en nederlands is namelijk helemaal niet zo erg verschillend van elkaar. Zo hebben wij veel van de zelfde woorden en uitdrukkingen en de grammatica komt ook vaak overeens.

Ik geloof in een leuke manier van taal leren; door veel praten met elkaar, leuke rolspellen doen, op een speelse manier oefenen met de grammatica – en mijn rol is vooral de student enthousiast voor de taal maken. Want als je iets leuk vind, leer je het ook beter. Dat betekent niet dat je er helemaal niet voor zal moeten werken – oefening baart kunst, zoals bekend – maar mijn doel is dat je dat werk met plezier doet!

Ik maak gebruik van vershillende lesmethodes, zoals “På vei”, “Klar for Norge”, “Ny i Norge” – uitsluitend noorse lesmethodes (lesmethodes vanuit nederlands is meer geschikt voor zelfstudie). Soms combineer ik stof uit verschillende methodes, afhankelijk van de behoeften en wensen van de cursist(en) – uitsluitend noorse lesmethodes (lesmethodes vanuit nederlands is meer geschikt voor zelfstudie). Lesboeken zijn te bestellen door mij of een aantal boekhandels in Nederland.